Bekijk ook
ICT leveranciers
ICT boeken (gratis)
ICT nieuwsbrief
Meld je aan
Mis niets en blijf op de hoogte van
de nieuwste items op ICT kennishub
en belangrijke ICT ontwikkelingen.
Meld je aan voor de ICT nieuwsbrief!
Kennis en informatie
ICT oplossingen
Toepassingen
Branches
Nieuws en persberichten
Zoeken en vinden
ICT leveranciers
ICT informatiecentrum
ICT boekensite
ICT berichten
ICT kennishub
Over ICT kennishub
Contact
ICT nieuwsbrief
Voor wie wil publiceren
Zo werkt het
Account aanmaken
Machine Learning – Wat is het en waarom is het belangrijk
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieMachine learning is een vorm van data-analyse waarbij het bouwen van analysemodellen geautomatiseerd wordt.
Vijf AI-technologieën die je moet kennen
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieVan machine learning tot computer vision: deze technologieën voeden de AI-hype
De evolutie van AI
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieDe evolutie van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een opmerkelijke reis doorgemaakt, van theoretische concepten tot praktische toepassingen die onze samenleving en bedrijven transformeren.
De 3 B’s van de ai-wereld
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieDé grote uitdaging is hoe je ai-technologie in de hele onderneming kan inzetten in de context van branchespecifieke uitdagingen, prioriteiten, datatypes, toepassingen, ecosysteempartners en governancevereisten.
Retrieval-Augmented Generation, wat is het?
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieEen relatief nieuwe technologie is Retrieval-Augmented Generation (RAG), een krachtig hulpmiddel dat de manier waarop we content creëren, personaliseren en optimaliseren radicaal kan veranderen.
Wat weet u eigenlijk van AI?
in AI uitgelegd, Artificial intelligence/door ICT redactieTijdens een AI-event met IT specialisten, kon niemand echt goed uitleggen wat AI eigenlijk is.
Deep learning: Wat is het en waarom is het belangrijk
in AI uitgelegd, Artificial intelligence/door ICT redactieDeep learning, een subset van machine learning, traint computers om menselijke taken uit te voeren zoals spraakherkenning en beeldidentificatie, en verbetert classificatie en detectie met gegevens.
Wat is kunstmatige intelligentie?
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieModerne AI waarneemt de omgeving, onderneemt acties om doelen te bereiken, en leert door gegevens te interpreteren en te analyseren.
Vlot starten met AI
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieOm met AI aan de gang te gaan, is in ieder geval een aantal zaken cruciaal: processen, data, systemen, mensen en het uiteindelijke doel.
Open source taalmodellen – Een serieus alternatief voor ChatGPT ?
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieTot nu toe hebben we voornamelijk het meest populaire model gebruikt: ChatGPT. De nadelen van dit model hebben de afgelopen maanden echter geleid tot de snelle ontwikkeling van opensource-alternatieven.
Hoe gaat AI zich aan de edge ontwikkelen?
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieRuim een jaar na de introductie van ChatGPT is kunstmatige intelligentie (AI) de meest impactvolle technologietrend. Deze staat inmiddels op de bestuursagenda van bijna elk bedrijf.
AI met grote impact heeft meer regulering nodig
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieAI met veel gevolgen voor mensen en maatschappij vragen om meer regulering. De maker van een algoritme dat invloed heeft op de levens van mensen moet straks een eed afleggen.
Datamanagement is de ruggengraat in de AI-revolutie
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieArtificial intelligence heeft de potentie om onze manier van leven en werken ingrijpend te veranderen. Niet voor niets wordt het beschouwd als de meest invloedrijke trend van de afgelopen jaren.
Stapsgewijs naar een AI-strategie
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieEind 2022 werd ChatGPT gelanceerd en sindsdien is de AI-hype duidelijk merkbaar. (Generatieve) AI is nu makkelijk toegankelijk voor iedereen.
Starten met AI? Bestaande ‘best practices’ helpen je op weg
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieWil je als bedrijf serieus met AI aan de slag, dan kan AI geen ‘black box’ zijn. De ‘best practices’ die werken voor data-analyse werken ook voor AI.
Algoritmes
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieSteeds meer websites en apparaten om ons heen maken gebruik van algoritmes. Met algoritmes wordt bepaald wat je ziet op sociale media én kunnen robots worden aangestuurd.
Kunstmatige intelligentie
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieVan aanbevelingen op je tijdlijn tot deepfake-filmpjes. En van ChatGPT tot je navigatie-app. We krijgen in ons mediagebruik steeds vaker te maken met kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd.
Onderzoek: vertrouwen in algoritmes daalt
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieNu de inzet van algoritmes steeds verder toeneemt, is het interessant om te bekijken wat dit doet met het vertrouwen van burgers in de technologie.
Welkom in de era van AI, de volgende stap in digitalisering
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieNa een lange aanloop is artificiële intelligentie (ai) op grote schaal doorgebroken.
AI kan minder kunstmatig worden
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieKunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken uit de moderne wereld. De mogelijkheden lijken eindeloos met. Maar AI heeft ook een keerzijde.
Aan de slag met AI: praktijktips van ceo’s en andere experts
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieWat staat je te doen? Vier concrete tips van ceo’s, bestuursleden en experts om vandaag nog aan de slag te gaan met AI.
4 factoren die het vertrouwen in AI-modellen vergroten
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieEén belangrijke voorwaarde is voor elke toepassing essentieel: ‘trust’. Om de vruchten van een AI-model te plukken, moeten eindgebruikers vertrouwen hebben in de resultaten die het genereert.
AI-modellen leren het best van andere AI-modellen
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieTraining van nieuwe AI-modellen verloopt nauwkeuriger wanneer de trainingsdata op zijn beurt gegenereerd is door een ander AI-model, in contrast met echte gegevens.
Wat is ethische AI eigenlijk?
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieEr wordt in toenemende mate over ‘ethische AI’ gesproken. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Ai! Wat doen we met AI?
in AI uitgelegd, Artificial intelligence, Artificial intelligence (AI)/door ICT redactieOndernemingen moeten AI meer en vaker inzetten, het liefst op basis van geformuleerd beleid. In dat beleid moeten zeker de volgende onderwerpen aan de orde komen.